ABD’de CIA onaylı Irak Savaşı Çizgi Romanı

ABD, kitle imha silahları var diyerek yıllarca işgal ettiği Irak’ta yaşanan savaşı CIA denetiminde çizgi roman dünyasına taşıyor.

Militaytimes'tan Eylem.com.tr için tercüme edilmiştir
Çeviri: Tuba Nur Uğur

ABD'nin zihin inşasında kullandığı aygıtlardan biri olarak İkinci Dünya Savaşı ile beraber tırmanan ve Sovyetlerle mücadelede zirve yapan politik çizgi roman serisine Irak Savaşı'nı anlatan bir çizgi roman katılıyor.

Babil'in Şerifi adını taşıyacak olan çizgi romanın tanıtımında, skandal bilgileri işlemeyeceği veya bir anı romanına atıf yapan okkalı 'ölüm sonrası' bir stratejiyi anlatmayacağı belirtiliyor.

Irak Savaşı'nda yer alan eski bir CIA ajanı tarafından yazılmış kurgusal bir cinayet gizemine indirgenmiş kurgusu ile Irak konusunda aslında hiç var olmayan kitle imha silahları temasının yerine daha küçük bir suç senaryosunu büyük oyunun içinde anlatmayı hedefliyor.

Tom King'in, 2004'ün başlarında Irak'ta çalışırken edindiği deneyimlerden ilham alınarak yazılan kitap başarısız işgal senaryosunu yeniden anlamlandıran bir yapıya sahip. Zihinleri Irak konusunda Saddam Hüseyin'in devre dışı bırakılması saldırısından, kitle imha silahlarının aranışından hızlı bir şekilde ülkenin işgaline ve ‘ABD düşmanı teröristlerin' avına taşıyor.

Seri çizgi romanın yazarı King bu yeni kurgu için "İşin politikasına, kitle imha silahlarının arayışı ve bunun gibi saçmalıklara girmeden Irak hakkında bir hikaye anlatmak istedim," diyor.

CIA ONAYLI İLK ROMAN!

Irak'ta CIA adına çalışan ancak sözleşmesi gereği bir ajan çizgi romanı yazamayacağını vurgulayan King, kitabının mottosunu şu şekilde tanımlıyor: "Saddam kötü adam. İndiriyoruz. Kazanıyoruz"

King eski bir CIA çalışanı olduğu için her bir sayının CIA tarafından dikkatle incelenecek olması ve gizli bilgi ifşası olmadığından emin olunması için güvenlik teftişinden geçecek olması romanın kurgu dışında en dikkat çekici özelliği.

CIA sözcüleri ise çizgi romanın güvenlik teftişi konusunda kendilerine yöneltilen soruları cevapsız bırakmayı tercih ediyor. Ancak King, sıklıkla tutuklanmaktan korktuğunu söylüyor.

TETİKÇİ, KATİLİ ARIYOR

Irak'taki işini "öldürmek istediğin kişileri tanıyan adamları bulup konuşmak" olarak tanımlayan King, romanın olayların tam ortasındaki gerçeklerden süzüldüğünü ve bir arayışı içerdiğini vurguluyor.

King'in Irak'ta öldürdüğü Iraklılardan izler taşıyıp taşımadığı bilinmeyen çizgi roman kurgusu ise King'in gerçekliğininaksi bir merkezde ilerliyor. Irak'ta paralı bir askeri danışmanın Irak polis gücünü eğitimi sırasında acemi bir ABD askerinin ölümünün araştırılmasının içine düşmesi ile başlayan çizgi roman, Bağdat'ta giderek kontrolü kaybeden ABD işgal güçlerinin kendi içlerindeki adalet arayışını adım adım büyüterek işgali tanımladığı bir şekilde ilerliyor.

HERKES KENDİ SONUCUNU ÇIKARACAKMIŞ!

Irak Savaşı ve işgalini anlamadığını söyleyen King çizgi romanın bir felsefe ya da bilgi sunmaktan ötede bir durum betimlemesi olduğunu ifade ediyor. King, "Bu yüzden bu hikayeyi anlatıyorum. Belki okuyucu ve ben bu şeye beraber el atarız ve bir hikaye yoluyla bu tür bir şeyler buluruz. Bir mesaj olmasını istemiyorum, yani bu kitabı okuyunca benim Irak hakkındaki felsefi görüşümü anlamak gibi bir şey değil bu. İnsanların hikayeyi okuyup kendi sonuçlarına varmalarını istiyorum" diyor ve Irak işgalinin zihinlerdeki meşruluğunu farklı bir biçimde kotarma yollarını arıyor. 


0 Yorum

Yorum Yap