Ateist gencin sorusuna muhteşem yanıt

Dr. Zakir Naik, ateist bir gencin 'Allah Kur'an'da kendini neden övüyor?' sorusunu cevaplıyor.

Benim için bu soru çok önemli çünkü şimdiye kadar hiçbir tatmin edici cevap bulamadım. Allah'ın yüce olduğuna inansam bile, neden bize sürekli "dağlara bakın, nötronlara bakın, elektronlara bakın" diyor ve bizi ikna etmeye çalışıyor? Allah neden kendini yüceltiyor? Neden bu yarattıklarına şaşırmamızı bekliyor?

Kardeşimiz diyor ki, neden Allah yarattığı şeylerden bahsediyor ve yüceliğini gösteriyor. Neden onu övmemizi istiyor. Bunlar O'nun için çok basit şeyler değil mi?

Aslında Allah kendini yüceltmiyor. Mesela düşün ben Allahuekber diyorum, yani Allah en büyüktür. Bu durumda Allah'ın büyüklüğü değişiyor mu? Ben ne desem bunu değiştiremem ki.  Bin kez de desen milyon kez de desen Allah  daha da yücelmez, Allah zaten en yücedir. Bunları söylememizin amacı insanoğlunun zeka yapısı ve doğası ile alakalı.

Ünlü insanları övüyoruz mesela. Örneğin anneniz kalp krizi geçiriyor, bir insan da tedavisini biliyor diyelim. Ve bir de duyuyorsunuz ki Doktor X diye biri var, dünyanın en iyi doktoru. Tedaviyi bilen rastgele kişiyi mi tercih edersiniz yoksa Doktor X'i mi?  Neden Doktor X? Çünkü o ünlü, insanlar onu tanıyor ve güveniyor, dünyanın en iyisi.

Yani bizim namazımızdaki amaç, Allahuekber  demimizdeki gaye nedir burada? Bizim söylememiz Allaha bir fayda sağlamaz. Bize fayda sağlar. Onu övüyorsak onu takip ediyoruz demektir. Eğer takip edersen cennete gidersin, Allah için bir değişiklik olmaz.

Bu yüzden Allah der ki "İnanmayacak mısınız, anlamayacak mısınız?" Buradan anlıyoruz ki Kur'an biz anlayalım diye gönderildi. Bu verdiği örnekleri kendini yüceltmek için vermiyor, zaten en yüce olan O.  Allah Kur'anda der ki "Allah'ın sana değil senin Allah'a ihtiyacın var" (Fatır; 15).  

İnsan psikolojisini düşün mesela. Bir insanı övdüğümüzde o insanın fikirlerini ve tavsiyelerini takip etmeye daha meyilliyizdir.  Onun tavsiyelerini takip etmen, ona değil sana faydalı olacaktır. Kurallar böyle, bizim doğamız bu şekilde. Allah bizim kafa yapımızı biliyor, böyle söylemesinin sebebi bu.

Kur'anda Allah diyor ki, "Varlığımızın delillerini, (kâinattaki uçsuz bucaksız) ufuklarda ve kendi nefislerinde onlara göstereceğiz ki, o Kur'an'ın gerçek olduğu onlara iyice belli olsun" (Fussillet 53).

Kısacası, Allah bu örnekleri bizim faydamız için sunuyor, kendisi için bir şey değişmiyor yani. Bize bir şans veriyor ki onu tanıyıp emirlerine uyalım ve cennete gidelim.

Eğer Bill Gates bana 100 dolar verse buna şaşırmalı mıyım yani?

Bill Gates bana 100 dolar verse şaşırmalı mıyım diyorsun değil mi? Kardeşim, Asıl soru şu olmalıydı, "Neden Bill Gates bana 100 dolar verdi?" Arkadaşın Tom sana 100 dolar verse, şaşıracak bir şey yok. Ama BILL GATES sana 100 dolar veriyor! Neden başkasına vermedi de sana verdi?

Yani verdiği paradan dolayı değil, parayı verenden ve bana verdiği için hayrete düşmeliyim. Aradığım cevap buydu. Teşekkür ederim.

SON HABERLER

PES 2020’de Bayer Münih var mı? efootbal’da Bayern Munchen sürprizi
2019 asgari ücret ne kadar oldu? 2019 asgari ücret zammı ne kadar oldu? Tahiyye ve Tahiyyat ne demek? Anlamı nedir? Ettehiyyatü duasının doğru adı ne? Askerde içlik ne renk olmalı? Michelin lastiği pahalı bulanlar için Michelin’in yan ürünü olan lastikler