Başarı nedir ve ne 'değildir'

Diyelim ki genç Müslüman kız ve erkek öğrencilerimle bir otobüse bindim, yol boyunca ilerliyoruz. Karşımıza büyük bir köşk çıkıyor. Kapısında son model bir araba park etmiş. Rengarenk bir bahçesi, kocaman bir havuzu var. Yeryüzünde cennet gibi bir yer burası. Kapıdaki arabadan inip evine doğru yürüyen adamı görüyoruz. Otobüsteki gençlere soruyorum;

"Sizce bu adam başarılı mı?"

Herkesin vereceği cevap ne olacak?

"Evet, baya başarılı. Elde ettiklerine bakın, bu çok başarılı bir adam."

Tamam. Şimdi başka bir manzaraya bakalım. Mezun olan birinin Amerikan başkanıyla el sıkışırken çekilen fotoğrafını görüyorsunuz. "Bu kişi başarılı biri mi sizce?" soruma Müslüman veya değil herkes aynı cevabı verecektir.  

Biri işe girdiğinde, yeni bir dükkan açtığında, evlendiğinde, yeni bir araba aldığında onları tebrik ederiz çünkü tüm bunlar hayattaki küçük veya büyük başarılardır.

Otobüsümüz yoluna devam ediyor. Yol kenarında evsiz bir adam görüyoruz,  en az birkaç yıldır üzerindeki kıyafetleri değiştirmemiş. Kokudan dolayı yanına yaklaşmak istemiyor kimse. Otobüsteki öğrencilerime soruyorum;

"Bu adam başarılı mı?"

Ne cevap verecekler? Elbette "hayır, başarılı değil" diyecekler.

Peki otobüste benimle beraber olan gençler Hıristiyan, Yahudi, Ateist, Agnostik, Budist gençler olsaydı, onların cevabı Müslüman gençlerden farklı olur muydu? Hayır, farklı olmazdı.

İşte sorun da tam olarak bu.

Başarı ve başarısızlık hakkındaki düşüncelerimiz farklı olmalı. Bütün diğer insanlar aynı düşünebilirler, bunda bir sorun yok. Çünkü bakıyorlar ve gördüklerine göre bir sonuca varıyorlar.

Ama Allah biz Müslümanlara 'gerçeklik gözlüğü' verdi. Ve bu gözlükleri taktığınızda başkalarının göremediği şeyleri görüyorsunuz. Bu gözlükleri taktığınızda Allah'ın kitabını düşünüyorsunuz ve şunu fark ediyorsunuz; tarihte inşa edilmiş en muhteşem evlerden birinin sahibi Firavun idi.

Eğer otobüsümüz Firavun'un evinin önünden geçiyor olsaydı ve ben öğrencilerime "bu adam başarılı mı sizce?" diye sorsaydım, cevapları ne olacaktı? "Tabi ki Firavun başarılı değil, insan tarihindeki en başarısız adamlardan biri.

Peki otobüsümüz yoluna devam ederken Hz. İbrahim'in yanından geçseydi, hani evinden kovulan ve evsiz kalan. Başarısız mı İbrahim (a.s.)? Aksine, yaşamış en başarılı insanlardan biri o.  

Demek ki Kur'an bana, evsiz bir adamın başarılı, ve acayip zengin bir adamın başarısız olduğunu anlatıyor.

Kur'an bana ne öğretiyor biliyor musunuz? Kur'an bana diyor ki;

"Başarı'nın zenginlik ile, başarısızlığın da fakirlik ile hiçbir alakası yok."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YORUM YAZ