İnsan vücudu için en sağlıklı yiyecekler olan meyve ve sebzeleri sağlıksızlaştıran ve hatta ‘zehir’ haline getiren GDO’yu tanıyalım.
GDO, yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma kavramı, 10-15 yıl kadar önce botanik bilimi ve biyo-teknolojide kaydedilen ciddi gelişmeler sonucu ortaya çıktı.
Bu bilimler dâhilinde yapılan çalışmalarda, bitkilerin tohum, ırk ve cinslerine farklı genler enjekte ederek değişiklikler/gelişimler oluşturulmaya çalışıldı. Ortaya ise beklenenin üzerinde olumlu (!) sonuçlar alındı. Kime göre olumlu olduğu ise aşikâr. Meyve ve sebzelerden faydalanan halkta kansere kadar giden ciddi hastalıklar baş gösterirken, meyveleri pazarlayan kişiler ve ülkeler daha çok üretim ve çürümeye bağlı daha az ürün kaybı sağlayarak finansal bakımdan daha rahat bir ortama sahip oldular.
Peki GDO'lu ürün nasıl anlaşılır? Ne gibi belirtiler bize ürünün GDO'lu olduğu sinyalini verir? İşte Sosyal Güvenlik Kurumu'nun derlediği, GDO'lu ürünlerin başlıca belirtileri.
– Çok parlak ve ışıl ışıl görünen meyve ve sebzeler
– Pürüzsüz, yarasız, beresiz, kurtsuz meyve ve sebzeler
– Normalden büyük ve iri ürünler (şeftali kadar kayısılar)
– Olması gerekenden daha sert ve dayanıklı sebze ve meyveler
– Tıpkı bir makine kalıbından çıkmış gibi çok düzgün ve boyutları birbirine çok yakın olanlar
– Günlerce açık havada ya da sıcakta beklediği halde yumuşamayan, çürümeyen, pörsümeyen sebze ve meyveler
– Yüzleri yağlı ve kaygan ürünler
– Mevsimi gelmediği halde satılan meyve ve sebzeler
– Domates, biber, salatalık gibi küçük çekirdekli sebzelerin, içlerini açtığınızda, kestiğinizde ya da kırdığınızda çekirdeği çok az olan ya da hiç olmayan ürünler
– Birbirine yapışık ve biri küçük biri büyük olan sebze ve meyveler
– Domates, çilek, armut gibi yumuşak dokulu olması gereken, ancak ısırdığınızda ya da kestiğinizde karton keser gibi hırt, hart diye ses çıkaran ürünler
– İçinde kendi doğal renklerinin dışında başka renklerle karşılaştığınız ürünler (Mesela doğal rengi kırmızı olan domates ve çileğin kabuğuna yakın kısımlarında rastladığınız beyazlıklar )
– Doğal rengi yeşil olan ürünlerin içini açtığınızda karşılaştığınız genele yayılmış olan beyazlıklar
– Ya çok düzgün olan ya da yamuk yumuk yumrular halinde, bir tarafı zayıf bir tarafı aşırı şişkin olan meyve ve sebzeler
– Kokladığınızda doğal kokusunu alamadığınız ürünler
– Isırdığınızda süngerimsi kıvamda hissedilen meyve ve sebzeler