Haşdi Şâbi 'Telafer'de olacağız' dedi(!)

Türkiye ve Irak arasında ciddi bir sorun olan İran destekli milis gücü Haşdi Şabi 'Telafer'de olacağız' açıklaması yaptı.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


Şii milis gücü Haşdi Şâbi (Halk Toplulukları), internet sitesinde yaptıkları yazılı açıklamayla Musul'un 55 kilometre batısındaki Telafer'e doğru ilerleyen Irak ordusuna destek verebileceklerini duyurdu.

"Haşdi Şâbi, güvenlik güçlerini Batı cephesinde iki hattan destekleyecek. İlki Telafer olacak, ikinci ise Musul'un merkezine giden güçleri…”

AF ÖRGÜTÜ DE UYARDI: MEZHEP SAVAŞI BAŞLATILABİLİR

Salı günü rapor yayımlayan Uluslararası Af Örgütü, Şii milislerin IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan sivillere yönelik savaş suçlarına varan ciddi insan hakları ihlâllerinde bulunduğunu belirtmişti. Bağdat yönetimi ve Haşdi Şâbi ise bazı ihlâller olsa da bunların yaygın ve sistematik olmadığını iddia ediyor.

"EN BÜYÜK SORUN TELAFER"

Türkiye'nin, 2015 yılının başından bu yana Musul yakınlarındaki Başika kampında eğittiği Musullu Sünni güçlerden oluşan Haşdi Vatani'nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, Al Jazeera'ye verdiği röportajda, Haşdi Şâbi'nin Telafer'e girmesi ihtimali hakkında şunları söylemişti:

“Haşdi Şâbi ise çoğunluğu İran'da eğitim almış, (İran Devrim Muhafızları Komutanı) Kasım Süleymani'nin adamlarıdır. Bir kanuna, düzene dayanmazlar. Irak Savunma Bakanlığı'na da bağlı olmadıkları için eylemlerinin cezalandırılması da söz konusu olmuyor. Musul'a girmeleri çok büyük sorunlar doğurur. En büyük sorun da Telafer'de olacak. Buradaki Haşdi Şâbi grupları Telafer'den IŞİD geldiğinde güneye kaçan Şii aşiretlerden oluşuyor. Burada bu güçlerin varlığı, IŞİD'le işbirliği yaptığı gerekçesiyle Sünni Türkmenlere yönelik çok kötü sonuçlar doğurabilir. Haşdi Vatani'nin ise coğrafi ve fiziki olarak buraya girmesi mümkün değil. Biz Musul'a şu an Peşmerge'nin hâkim olduğu kuzey ve doğu bölgelerinden gireceğiz.”

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami de ‘dini temizlik' tehlikesi olduğunu belirtmiş ve “Telafer'de Şii Türkmenler etnik-dini temizliğe mâruz kaldı. Bu kesimin Telafer'e geri dönüp Sünni Türkmenlere benzer eylemlerde bulunması sizce iyi bir fikir mi? Bunun için çok dikkat etmek lâzım ve herkesin kolektif bir şekilde sorumluluk üstlenmesi gerekiyor" demişti.

TELAFER

Telafer'de savaştan önce 150 bin ile 200 bin arasında kişi yaşıyordu. Telafer'in 2014'te IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından, Şiiler büyük çoğunluğu Sünni ve Şii Türkmenlerden oluşan kasabadan kaçmak zorunda kalmıştı.

HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN

Haşdi Şabi Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara bu gücün operasyonda yer almasını istemiyor. Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de bölgede demografik dğeişimin aleyhine geliştiği Türkmenler ve Iraklı Sünniler.

İran etkisi altındaki Şii Irak yönetimi ise Haşdi Şabi'nin operasyonda olmasını istiyor. Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin oeprasyon sonrası Musul'da kalıcı olacğaını iddia ediyor.

Türkiye Başika'da eğittiği ve adını Ninova Bekçisi şeklinde değiştiren Haşdi Vatani güçlerinin de operasyona katılmasını istiyor.

Musul şu anda IŞİD kontrolünde. Kentte 1,5 milyon civarında sivil halk olduğu belirtiliyor.


0 Yorum

Yorum Yap