Esed rejimi, iki yıl kuşatma altında tuttuğu Humus'tan muhaliflerin 2014 Mayıs ayında çekilmesi ardından kentin demografik yapısını değiştirme çalışmalarına başlamıştı.
Humus merkezindeki muhaliflerin ve ağırlıklı olarak Sünni nüfusun kenti terk etmesini isteyen Esed rejimi, şehir merkezinin kuzeybatısındaki Vaer bölgesinde direniş gösteren sivil halk ve muhaliflere karşı kuşatmayı sürdürüyordu.
Vaer dışındaki kent merkezine, muhaliflerin çekilmesinin ardından Şii ve Nusayri kökenli sivilleri yerleştiren Esed rejimi bazı Lübnan Hizbullah'ı militanlarının ailelerini de bölgeye getirmişti. Muhalifler ve Sünni nüfusun kontrolündeki Vaer bölgesi ise devrimin başından bu yana kuşatma altındaydı.
2015 yılının Mart ayında başlayan şiddetli saldırılara maruz kalan Vaer'de BM'nin aracılığı ile birkaç kez ateşkes yapılmış, insani yardım girişine çaba gösterilmiş ancak Esed rejimi ateşkesleri bozarak saldırılarını sürdürmüştü.
Ağustos ayında yine BM gözetiminde yapılan anlaşma ile Vaer'deki muhalifler ile rejim arasında ateşkes sağlanmış, Esed rejimi muhaliflerin ve sivil halkın Humus'un kuzey kırsalındaki muhalif bölgelere geçişi için güvence vermişti. BM'nin baskısı sonucu yaklaşık 400 muhalif ve aileleri bugün Vaer'den ayrıldı.
Esed rejiminin Humus kent merkezine yaptığı gibi Vaer'i de Lübnanlı ve İran destekli örgütlerin militanlarına ve ailelerine açacağı, kuzeydeki İdlib, Halep, Hama illeri ile Şam arasında "Şii kuşak" için demografik bir hamle gerçekleştireceği düşünülüyor.