Bir süredir Irak-Türkiye gerilimine sebep olan 'Türk askeri' konusu için muhalefetten gelen tepkileri sizin için derledik.
EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Terör örgütütlerinin silahlı güçlerinin yanısıra hali hazırda 60'a yakın ülkenin asker bulundurduğu Irak yönetimi bir süredir Başika Kampı'nda bulunan Türk askerini (tabi ABD'nin de olmazsa olmaz desteği ile) "illegal" olmakla suçluyor ve "işgalci" olarak tanımlanıyor.
Hükümetin konu ile ilgili tavrı ise net: "Türk askeri orada kalacak!"
Hatta Başbakan Binali Yıldırım esas sorunun Türk askeri olmadığını "Bu açıklamaların neden yapıldığını biliyoruz. Vakti geldiğinde açıklarız" sözleri ile ifade etti.
Peki TBMM'de yer alan diğer 3 parti konu ile ilgili ne düşünüyor?
İşte cavabı:
CHP CEPHESİ
Mevcut tartışma ile ilgili Kemal Kılıçdaroğlu'ndan herhangi bir açıklama gelmezken CHP cephesinde şunlar yaşandı:
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Irak Meclisi'nin Türk askerlerini işgalci güç olarak kabul etmesinin ardından TBMM'nin Irak-Suriye gündemiyle olağanüstü toplanması gerektiğini söyledi. Toprak "Bağdat'ın TSK'yı topraklarında ‘işgalci' olarak suçlaması, ABD'nin onayı ve bilgisi dışında olamaz. ABD'nin, TSK'yı, Irak'ta illegal olarak nitelemesi bunun teyididir. Asıl hedef, Türkiye'yi bölgede ve uluslararası alanda zora sokmaktır" dedi. Toprak, Tel Afer'de yapılacak olası bir operasyon için ise “TSK'nın harekâtta yer alması durumunda, Şii milislerle TSK arasında çatışmalar yaşanması gündeme gelecektir. Böyle bir durumda, Türkiye'nin bir anda kendisini sonuçları kestirilemeyecek bir Şii-Sünni mezhep savaşının ortasında bulması, kuvvetle muhtemeldir. Her saat başı dengelerin ve tarafların değiştiği, ittifakların yeniden kurulduğu Ortadoğu coğrafyasında, ülkemizin büyük bir felâkete sürüklenmemesi için, hükümeti Irak ve Suriye politikalarını gözden geçirmeye çağırıyorum" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ise Irak Meclisi'nin kararı ile ilgili şunalrı söyledi:
"Irak Merkezi Hükümeti'nin kararına bakıldığında bu konu Irak Merkezi Hükümeti ile Türkiye arasında bir konuymuş gibi görünebilir ama bilmemiz gerekir ki biraz derine inildiğinde Türkiye-İran, Türkiye-ABD ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişki sistematiğinde daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bu hengamenin özünde 2 husus var. Bunlardan ilki Musul'u kimin ya da kimlerin kurtaracağı, 2.'si ise elde edilecek zaferi kimlerin sahipleneceği ve dolayısıyla Irak ve Musul'un geleceğine kimlerin karar vereceğidir. Biz siyasi boyutta Irak'ta ne istiyoruz? Bilinen tek Türkiye'nin Sünnicilik yaptığı ve Sünni ve bir eksende siyaset dizayn etmeye çalıştığıdır. Diyelim ki düşündükleri gibi bir Sünni bölge olacaksa, peki Kerkük nerede yer alacak, Musul bölünürse, oradaki Türkmen varlığı ne olacak? Bu Türkmen coğrafyası bölünüp, parçalanmayacak mı? Bunlar acilen üzerinde düşünülmesi gereken ve siyasi bir strateji belirlenmesi gereken alanlardır. Türkiye mutlaka ve mutlaka merkezi yönetimle bir kanal açıp, bu konuları görüşebilmelidir. Siyasi meşruiyet açısından bu durum Türkiye'ye bir şey kaybettirmez. Bu sadece Musul olayı değildir. Türkiye'nin bölgeden dışlanmak istenmesi sadece Irak Merkezi Hükümeti'nin bir inisiyatifi olarak çıkmıyor ortaya. Bunun arka planı var, o onu seslendiriyor. Perde gerisindeki unsurlara imkân sağlamamak için prosedüren de olsa bunu yapmak gerekir.
MHP NE DÜŞÜNÜYOR?
Konu ile ilgili muhalefetten en üst düzey açıklama MHP Lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli "Başika zorunluluktur" ifadesini kullandığı açıklamasında TSK'nın Irak'ın Başika kampında bulunması meşru olduğu kadar ülke ve bölge güvenliği açısından da zorunluluktur. Komşu ülke Irak'ın, topraklarında terör örgütleri cirit atıp birçok ülkenin askeri varlığı konuşlanmışken Türkiye'ye işgalci muamelesi yapması, BM Güvenlik Konseyi'ne müracaatta bulunması tek kelimeyle hezeyan ve akıl tutulmasıdır" dedi.
HDP CEPHESİ
HDP'den konu ile ilgili bir açıklama gelmedi.
Fakat "Irak ve HDP" konusunda bilinen son haber partinin bölgeye bir heyet gönderdiği. Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın da içerisinde bulunduğu heyet, 21 Eylül günü Erbil'e gitti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile resmi temaslar gerçekleştiren HDP heyeti, Mesut Barzani'nin yanı sıra Irak 6. Cumhurbaşkanı ve KYB Lideri Celal Talabani, Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani ile de görüşmeler gerçekleştirdi.
Heyette Milletvekilleri Besime Konca, Nadir Yıldırım, Celal Doğan, İmam Taşçıer, Mithat Sancar, Nimetullah Erdoğmuş, Osman Baydemir ve partinin eş genel başkan yardımcısı Fatma Kurtulan da bulunuyordu.
Fakat HDP heyetinin bu kadar yakın bir tarihte ziyarette bulunduğu Irak ve Türk askeri hakkında neden açıklama yapmadığı merak ediliyor.
Görüşmelerde "Türk askeri" konusunun gündeme gelip gelmediği de bilinmiyor.