Her ne kadar topraklarının ciddi bir bölümü IŞİD tarafından yönetiliyor olsa da elinde kalan bölgelerin 'başbakanı' olarak kabul edilen Haydar İbadi, haftalardır Türk askerinin Irak'taki varlığından rahatsız olduklarını belirtiyor. ABD'den de 'Türkiye'den rahatsızız' minvalinde bir açıklama geldi. Siyasi çalkantıların de bir yandan devam ettiği Irak'ta konu son olarak BM'ye taşındı.
EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Eylül ayında Irak'ta terör olayları, patlamalar, baskınlar, bombalamalar derken toplamda 1000'den fazla insan hayatını kaybetti. Bunlarından 600'den fazlası sivil, 400'e yakını ise Peşmerge, Özel Kuvvetler, Haşdi Şabi milislerinin de aralarında bulunduğu güvenlik görevlisi.
Bir o kadar da yaralı var.
Başkent Bağdat'tan sıklıkla gelen "patlama" haberlerinin yanısıra IŞİD'den geri alınması için yapılacak olan operasyonla da gündemde olan Musul ile ilgili "baskın" haberleri yayılıyor. En bilineni ise "uydu alıcıları ve çanak anten" baskınları.
Şİİ LİDER TEKRAR PARLAMENTODA
Bu arada mevcut Parlamentoyu 7 ayı aşkın süredir protesto eden Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da Parlamento'daki büyük Şii grubu Ulusal Koalisyon'a geri döndü. İbadi, Sadr'a teşekkür ederken, bu hareketin "düşmanlara karşı birlik" açısından önemli olduğunu belirtti.
ABD'NİN IRAK'TAKİ "PYD-YPG" POLİTİKASI
ABD ise Suriye'de Türkiye ile en büyük anlaşmazlık konusu olan "PYD-YPG" desteğini Irak'ta da sürdürüyordu. Erdoğan da ABD'nin "çelişkili" tavırlarını şu şekilde eleştirmişti:
"Bilhassa son dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgemize yönelik politikalarında ciddi bir tutarsızlık ve çok başlılık işaretlerine şahit oluyoruz. Amerika yönetiminin bir kısmı, ısrarla Suriye'de ve Irak'ta PKK/PYD-YPG terör örgütüyle ortak çalışma yürütürken, bir kısmı da bizim hassasiyetlerimize daha yakın politikalar izlemeye çalışıyor."
"DEMOGRAFİK YAPI TEHLİKEDE"
Bu çerçevede Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreterliği Irak'taki demografik yapının Sünniler aleyhine değiştiğine dair bir açıklamada bulundu.
IRAK'TAN TÜRKİYE'YE: İŞGALCİSİNİZ
Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, Türkiye'yi "işgalci" olarak suçlayıp Askerlerin sınır dışına çekilmesi çağrısında bulundu. Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının, Türk askerlerini vurmak için, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'den talimat beklediğini söylemişti.
İBADİ: GERİ ÇEKİLİN
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk askeri birliğiyle ilgili, "Sayısı 1 Alay civarında olan Türk askeri birliğinin yanındaki tank ve silahlarla Irak güçlerini eğitme gerekçesiyle izin almadan ülke topraklarına girdiğini öğrendik ve Bu Irak'ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir" dedi.
ERDOĞAN'DAN PEŞMERGE ve ARAPLAR ÖNERİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Musul'u kurtarmak için Peşmerge ve Araplarla işbirliği yapmaya hazır olması gerektiğini söylemişti. Dubai merkezli Rotana TV'ye konuşan Erdoğan “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul'un kurtarılmasından sonra burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti.
"ERDOĞAN, MUSUL'DAN ELİNİ ÇEK"
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Erdoğan'a "Türkiye gerçekten terörle mücadele etmek istiyorsa, IŞİD ile mücadelede Bağdat yönetimine destek vermelidir. Irak'ın içişlerinden ve özellikle Musul'dan elinizi çekin" dedi.
IRAK MECLİS KARARI: TÜRK ASKERİ ÇIKARILACAK
Irak Meclisi, Musul yakınındaki Başika'da konuşlu Türk askerlerinin Irak topraklarından çıkarılması yönünde karar aldı. Kararda “Erdoğan'ın Irak'ın bağımsızlığı hakkındaki açıklamasını reddediyor, Irak'ın parçalanmasına yönelik bir açıklama olarak değerlendiriyoruz” denildi.
Kararda şunlar ön plana çıktı:
“Türkiye'nin elçisine rahatsızlığın iletilmesi, BM ve Arap Birliği'nin Irak'taki Türk askerlerinin varlığını kınamaya ve çekilmeye davet etmesi, Irak topraklarındaki Türk askerlerini işgal gücü olarak tanımlaması ve bunların çıkarılması için gerekli faaliyetlerde bulunulması, Türkiye ile tüm ilişkileri gözden geçirmesi.”
TÜRKİYE'DEN KINAMA
Dışişleri Bakanlığı, Irak Parlamentosu'nun 'Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediğini' yönündeki açıklamasını kınadı. Açıklamada "Irak Temsilciler Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyoruz" denildi.
İBADİ: TÜRK ASKERİ İLE MÜCADELEYE GİRMEK İSTEMİYORUZ
Meclis kararının ardından Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Türkiye ile askeri mücadeleye girmek istemiyoruz. Ancak Türk yetkililerinin davranışları kabul edilebilir değil” dedi. IŞİD sonrası Musul'da oluşacak boşluğun Türk güçleri tarafından suiistimal edilmemesi için tedbirler aldıklarını söyledi.
IRAKLI ELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI
Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi, Irak Meclisinde alınan karardan dolayı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
TÜRKİYE "SURİYE-IRAK TEZKERESİNİ" UZATTI
Bu arada TBMM Suriye ve Irak'ta Türk Silahlı Kuvvetlerine 13 ay daha sınır ötesi harekat yetkisi veren tezkereyi onayladı.
IRAK'TAKİ ABD ASKERİ SAYISI
ABD ordusunda görevli Yarbay John Dorian, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Irak'taki terör örgütü DAEŞ ile mücadele için ABD öncülüğünde kurulan koalisyona 60 farklı ülkeden 4 bin 500'ü Amerikan olmak üzere 8 binden fazla askerin katıldığını söylemişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Musul operasyonu öncesinde 615 Amerikan askerinin daha bölgeye gönderileceği ifade edilmişti. Öte yandan bin 300'den fazla İngiliz, 300 kadar İspanyol, 150 Hollandalı ve 140 Alman asker de Irak güçlerine askeri eğitim vermek üzere ülkede bulunuyor.
BAŞİKA'DAKİ TÜRK ASKERİ
Başika'daki Türk askerinin sayısı ise 2 bini buluyor.
ABD'Lİ YARBAY: TÜRK ASKERİ İLLEGALDİR
Yarbay John Dorrian yaptığı basın açıklamasında ayrıca "Irak Topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak hükümetinin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler IŞİD ile mücadelede Irak Ordusu'na havadan ve karadan destek vermektedir" dedi.
ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Irak Meclisi'nin TBMM'de her sene yenilenen tezkerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamayı iyi niyetli bulmuyoruz. Irak halkının tamamını temsil etmediğini çok iyi biliyoruz" dedi.
TSK'DAN KUZEY IRAK'A HAVA HAREKATI
Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, dün akşam saatlerinde Irak'ın Kuzeyi Metina ve Gara hava harekatı düzenlendi. Harekatta, PKK'ya ait 7 hedef ateş altına alınarak imha edildi.
IRAK, BMGK'YI ACİL TOPLATI
Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, yazılı bir açıklama ile "Türk askerlerinin Musul yakını Başika'da bulunmasından dolayı" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdıklarını açıkladı.
Cemal'in açıklamasında, BMGK'ya iletilen talepte TBMM'nin Irak tezkeresini uzatması konusunun da yer aldığı aktarılarak, "Talepte ayrıca BMGK'nın Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ihlali, kışkırtıcı açıklamalarla komşuluk ilişkisine saygı göstermesi için Irak'a karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ve Musul'u kurtarma operasyonu yaklaşırken uluslararası yardım çabalarını yoğunlaştırma konusu yer aldı" denildi.
BİNALİ YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA!
Başbakan Binali Yıldırım, 9. Ticaret ve Sanayi Şurası kapsamında TOBB Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada konu ile ilgili "Irak'ta 63 ülkeden asker var… Irak'ınTürkiye'nin oradaki askeri varlığına takılması abesle iştigaldir. İyi niyetli değildir. Türkvarlığı orada kalmaya devam edecektir" dedi.