İtalyan Heyet: Kiev’den korkmuyoruz!

Şu sıralar Kırım’ı ziyaret etmekte olan İtalyan heyet üyelerinden Stefano Valdegamberi, Ukrayna’nın tehditlerine aldırış etmediklerini dile getirdi.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Kaynak: Sputnik Int

Çeviri: Süeda Kaya

Perşembe günü geç saatlerde, İtalyan iş adamları, parlamento üyeleri ve yerel meclis üyelerinden oluşan heyet, 3 gün sürecek olan ziyaret için Kırım'a geldi. Bu süre zarfında heyetin, Rusya'yla siyasi, kültürel ve ekonomik konu başlıkları üzerine memorandum (nota) imzalaması bekleniyor.

Heyet üyelerinden biri Salı günü yaptığı basın açıklamasında, Kırım'ı ziyaret etmeleri durumunda Ukrayna yasalarına göre suç işlemiş sayılacakları konusunda İtalya'daki Ukraynalı diplomatlardan uyarı aldıklarını dile getirmişti.

Bugün konuyla ilgili röportaj veren heyet üyelerinden Stefano Valdegamberi, “Ukrayna'nın tehditlerinden korkmuyoruz. Her milletin kendisi adına karar verme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Kırım halkı da yasal hakkını kullandı” dedi.

NE OLMUŞTU?

2014'ün Mart ayında Ukrayna'ya bağlı Kırım'a Rusya'yla birleşme yolunu açan referandum gerçekleştirilmişti.

Referandum sonucunda yüzde 93 ile "evet" çıkmıştı ve Kırım Rusya'ya bağlanmıştı.

REFERANDUMA KADAR YAŞANANLAR

Ukrayna'nın Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile entegrasyona karşı söylemleri ve Rusya ile ilişkileri öven, buna meyilli açıklamalarının tetiklediği protestolar ülke geneline yayılmıştı.

Bu sırada Rus yanlısı Ukraynalılar da sokaklara inmişti.

Yanukoviç'in 2014'ün Şubat ayında parlamento tarafından azledilmesi ise gerginliği tırmandırdı. Rusya ile Ukrayna yönetimi yani AB arasında en kritik nokta ise tarihi misyonu ve coğrafi konumu nedeniyle Kırım oldu.

Kırım, yaşanan kaos ortamında Rus askerinin ayak bastığı ilk yer oldu. Moskova yönetimi bölgeye asker ve silah yığdı.

Bu sırada Parlamento tarafından geçici bir Cumhurbaşkanı belirlendi. İktidarda da değişiklik yaşandı ve 2016'nın Nisan ayına kadar Başbakanlık görevini üstlenen ve bir muhalefet lideri tarafından kürsüden kucaklanarak indirildiği o fotoğraf ile akıllara kazınan Rusya karşıtı Arseniy Yatsenyuk Başbakan oldu.

566ac92e18c77318844e2de5

Ukrayna'nın AB'nin etki alanına girmesini engellemeye ve Sivastopol'daki deniz üssünü muhafaza etmeye çalışan Rusya, Yanukoviç iktidarının devrilmesine tepki göstererek Kırım üzerinde hak iddia etti.

Bu arada Putin'in “öz savunma güçleri” olarak nitelendirdiği Rus askerler Sivastopol hava alanını, devlet televizyonu binasını ve Kırım yönetiminin meclis ve bakanlar kurulu binalarını işgal etti. Avrupa ve Amerika'dan gelen onlarca uyarı ve ikaza rağmen askerleri geri çekmeyecekleirni söylediler.

Rusya Kırım Meclisi'nin bağımsız olması gerektiğine dair yoğun uluslararası propaganda yürüttü. Bu sırada ülkede iç savaş başlamıştı. Rus yanlısı ayrılıkçılar ve karşıtları özellikle Kırım olmak üzere bir çok yerde çatışmalar yaşandı.

Çoğu Rus yanlısı siyasetçilerden oluşan Kırım Özerk Cumhuriyet Meclisi'nin Rusya'ya katılma kararı aldı ve bir referandum yapılacağı duyuruldu.

Kırım Tatarları, Kırımlı Rusların bir kısmı referanduma şiddetle karşı çıkarken sandığa gitmeyeceklerini ilan ettiler.

Buna rağmen yüzde 80'e yakın katılımın olduğu referandumda yüzde 90'ın üzerinde "evet" ile Kırım, Rusya'ya bağlandı. Kırım Tatarlaırnın da yüzde 40'a yakınının sandığa gittiği belirtilmişti.

Bu süre zarfında Kırım Tatarlarının Kiev'de yaşayan lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişi de yasaklanmıştı.

ABD ve AB KARŞI ÇIKMIŞTI

Başta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olmak üzere Avrupa Birliği'nin bir çok üye ülkesi bu referandumu tanımayacağını söylemişti.

AB ÜYESİ İTALYALILAR NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Avrupa Birliği üyesi İtalya'dan Ukrayna yönetimine tepki göstererek Kırım'ı ziyarete giden işadamlarının ise bölgede ne yapacakları ve bu ilhaka başından beri karşı olan AB ülkelerinden biri olan İtalya yönetiminin ziyaret hakkında ne söyleyeceği merak ediliyor.


0 Yorum

Yorum Yap