Roma'da bazı cami ve ibadethanelerin kapatılmasına karşı çıkan Müslümanlar, tepkilerini Kolezyum'un önünde cuma namazı kılarak gösterdiler.
Kaynak: Al Jazeera
Çeviri: Süeda Kaya
Roma'da yönetim kararıyla bazı cami ve geçici ibadethanelerin kapatılarak dini vecibeleri yerine getirme özgürlüklerinin kısıtlandığını dile getiren Müslümanlar, kararı protesto etmek amacıyla Kolezyum önünde Cuma namazı kıldılar. Antik amfi tiyatro önüne seccadeler serildi, ‘Barış' ve ‘Camileri açın' yazılı pankartlar kaldırıldı.
Protesto için gelen çoğu Müslüman, son zamanlarda Avrupa'da yaşanan saldırıların sebebiyet verdiği güvensizlik ortamı nedeniyle küçük bahaneler öne sürülerek böyle bir uygulamaya gidildiğini düşünüyor.
Protesto, Roma'daki ibadethanelerin otoritelerce illegal ilan edilmesine karşı çıkan Bangladeşli Dhuumcatu grubu tarafından organize edildi.
İslam'a dönüş yapan Francesco Tieri, Roma'da Müslüman olarak kendilerini baskı altında hissettiklerini ve siyasi iradenin İslam'ı tanımadığını belirterek, “Siyasiler bizim barışçıl bir topluluk olduğumuzu görmüyor, bizim için nefesten farksız olan ibadethanelerimizi kapatıyorlar.” diyor.
İSLAM RESMİ DİN OLARAK TANINMIYOR
Musevilik ve Mormonluk'un resmi din olarak tanındığı İtalya'da İslam, resmi otoriterlerce kabul görmüyor. Ülkedeki müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturan Kuzey Afrika ve Güney Asya kökenli vatandaşlar, ayrımcılığa maruz kalıyorlar.
Resmi rakamlara göre İtalya'da 800 bin kayıtlı, 100 bin kayıtsız Müslüman yaşıyor. Resmiyeti kabul edilmemesine rağmen İslam, İtalya'da Hristiyanlıktan sonra en çok mensubu olan 2. din.
İbadethane yasağından etkilenen Roma Müslümanları, evler, kültür merkezleri ve garajları geçici ibadethane olarak kullanıyorlar. Diğer yandan bu tip örgütlenmeler ülke yönetimi tarafından radikalleşme tehdidi olarak algılanıyor.