Halka sorulan 'barış' anlaşması için sandıktan 50.2 ile 'hayır' oyu çıktı.
EYLEM | PINAR HİLAL BALTA
Kolombiya devleti ve Marksist-Leninist FARC örgütü arasında 1964 yılından beri yaşanan savaş, Santos hükümeti tarafından "barış anlaşması" ile sonuçlandırmak istendi. Her iki tarafın da beyazlar giyerek buluştuğu, savaşta ölenler, sakat kalanlar, tecavüze uğrayanlar, kaybolanlar ve yerinden edilenler anısına saygı duruşunda bulunulan 27 Eylül günü anlaşma "kurşun"dan yapılan bir kalem ile imzalandı. Santos “Geçmişimiz kurşunlarla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak” dedi. Medyada günlerce konuşuldu. Fakat "her iki tarafın da sıcak baktığına" dair yayınlar yapılan anlaşma halktan geri döndü.
Referandum öncesi kamuoyu yoklamalarında yüzde 66 ile "evet" güçlü cephe iken, sandıktan yüzde 50,24 ile hayır oyu çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre 13 milyondan fazla Kolombiyalı sandığa gitti. Halkın yüzde 37'sine tekabül eden bu katılım, aslında beklenenin çok altında.
SANDIKTA "ŞEHİR" HÜSRANI
Ancak anketlerin büyük şehirlerde yapıldığı, özellikle kırsal bölgelerde halkın barış anlaşmasına karşı çıktığı belirtiliyordu.
"HAYIR"IN GEREKÇESİ NE?
Anlaşmada hükümet tarfından FARC militanlarına verilen "tavizlerden" biri olarak görülen "yargılanma süreci" "hayır"cıların cephesinin güçlendiğini gösteriyor. Buna göre yargılama süresince "itiraf" yolunu seçen militanlar hapis yatmak yerine "kamu hizmeti" cezalarına çarptırılacak. Hükümet bu durumu "topluma entegrasyon" olarak açıklasa da halk buna karşı çıkıyor.
HÜKÜMET CEPHESİNDEN İLK AÇIKLAMA
"Hayır" sonrası Devlet Başkanı Juan Manuel Santos bir konuşma yaptı. Televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında bu cevabın "yenilgiyi kabul etmek olduğunu" belirtti. Santos, "barışı aramaya devam edeceğini" belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için "hemen" Küba'ya göndereceğini bildirdi. Santos ayrıca "hayır"cıların lideri eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe dahil ülkedeki diğer kesimlerle "görüş alış verişi" için buluşulacağını ifade etti. Santos, "Bu oylama, Kolombiya'nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim" dedi.
FARC CEPHESİNDEN İLK AÇIKLAMA
FARC'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz" denildi. FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına "hayır" çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti. "Timochenko" olarak bilinen Londono, "FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak" açıklamasını yaptı.
REFERANDUM ÖNCESİ SANTOS NE DEMİŞTİ?
Santos, halkın sürpriz şekilde onay vermediği anlaşmanın oylandığı referandum öncesindeki açıklamasında, " çıkması halinde bir B planı bulunmadığı, bunun yeniden savaşın başlaması anlamına geleceğini söylemişti.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Açıklamalara dayanılarak direkt olarak savaşa dönülmeyeceği en azından ağustos ayında ilan edilen ateşkesin devam edeceği düşünülüyor.