Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu
Japon bilimadamı Yoshinori Oshumi, “otofaji”olarak bilinen, hücrelerin kendi kendini yiyerek sağlıklı kalması sürecine ilişkin tespitleri göz önünde bulundurularak 2016 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.
Kaynak: BBC
Çeviri: Süeda Kaya
Geçen yıl sıtma vb. tropikal rahatsızlıklar için tedavi töntemi geliştiren 3 bilim adamına verilen Nobel Tıp Ödülü, bu yıl komite tarafından Japon bilimadamı Yoshinori Oshumi'ye verildi. Otofaji sürecinde işleyen genleri tespit eden Doktor Ohsumi'nin çalışması, Parkinson'dan kansere birçok hastalığın tedavisine ışık tutacağa benziyor. Bilindiği kadarıyla çoğu hastalığa otofajide rol oynayan genlerdeki bozulma neden oluyor.
Otofaji
Hücrelerin kendi kendini yemesi her ne kadar kulağa hoş gelmese de, bu süreç vücudun ayakta kalabilmek adına geliştirdiği doğal savunma mekanizmasının bir parçası. Otofaji sayesinde vücut hem açlıkla başa çıkabiliyor hem de bakteri ve virüslere karşı direnç geliştiriyor. Ölü hücreler temizlenip yeni hücreler için yer açılıyor.
Doktor Ohsumi'nin çalışması ise, kanser vb. çeşitli hastalıkların otofaji sürecini hedef alan ilaçlar geliştirmeye yönelik bir çalışma. Tıp dünyasının 50 yıldır haberdar olduğu Otofaji, Ohsumi'nin ekmek mayası üzerinde yaptığı araştırma sonrasında büyük ses getirdi. Ödüle layık görülmesi üzerine şaşırdığını dile getiren Ohsumi, fazlasıyla onur duyduğunu, insan vücudunun da tıpkı hayatın kendisi gibi, sürekli bir kendini yenileme, devir daim süreci içinde olduğunu söyledi.
Çeviri: Süeda Kaya
Geçen yıl sıtma vb. tropikal rahatsızlıklar için tedavi töntemi geliştiren 3 bilim adamına verilen Nobel Tıp Ödülü, bu yıl komite tarafından Japon bilimadamı Yoshinori Oshumi'ye verildi. Otofaji sürecinde işleyen genleri tespit eden Doktor Ohsumi'nin çalışması, Parkinson'dan kansere birçok hastalığın tedavisine ışık tutacağa benziyor. Bilindiği kadarıyla çoğu hastalığa otofajide rol oynayan genlerdeki bozulma neden oluyor.
Otofaji
Hücrelerin kendi kendini yemesi her ne kadar kulağa hoş gelmese de, bu süreç vücudun ayakta kalabilmek adına geliştirdiği doğal savunma mekanizmasının bir parçası. Otofaji sayesinde vücut hem açlıkla başa çıkabiliyor hem de bakteri ve virüslere karşı direnç geliştiriyor. Ölü hücreler temizlenip yeni hücreler için yer açılıyor.
Doktor Ohsumi'nin çalışması ise, kanser vb. çeşitli hastalıkların otofaji sürecini hedef alan ilaçlar geliştirmeye yönelik bir çalışma. Tıp dünyasının 50 yıldır haberdar olduğu Otofaji, Ohsumi'nin ekmek mayası üzerinde yaptığı araştırma sonrasında büyük ses getirdi. Ödüle layık görülmesi üzerine şaşırdığını dile getiren Ohsumi, fazlasıyla onur duyduğunu, insan vücudunun da tıpkı hayatın kendisi gibi, sürekli bir kendini yenileme, devir daim süreci içinde olduğunu söyledi.