Esed saldırılarında Rusya da Bunker Buster, sığınak delici bombalardan kullandı.
2015 yılının Eylül ayı sonunda Suriye'de Esed rejimine destek vermek amacıyla başlattığı operasyonlarda Rusya da Bunker Buster, sığınak delici bombalardan kullandı. Rus ordusu envanterinde BETAB-500 adı ile anılan sığınak delici bombaların Suriye'de ilk kullanımı ise 2015 yılının Ekim ayında. Lazkiye'nin kuzeyindeki Türkmen Dağı ve Kürd Dağı bölgesinde kullanılan sığınak delici füzeler Rusya tarafından sivil alanlara yüksek etkilerini kullanmak amacı ile atılıyor.
Geçtiğimiz ay yapılan ve 19 Eylül'de sona eren sözde ateşkes ardından Halep'e şiddetli saldırılar düzenleyen Esed rejimi ve Rusya bu saldırılarda da sığınak delici bombalar kullandı.
BUNKER BUSTER NEDİR?
Bunker kelimesinin İngilizce de sığınak, Buster kelimesi yok eden anlamına geldiği göz önüne alındığında, “sığınak delen”, “sığınak avcısı” gibi bir anlama denk düştüğü anlaşılır. 1940'lı yıllarda alman bilim adamları tarafından geliştirilmiş ve 2. Dünya Savaşı yıllarında kullanılmıştır.
Normal bombalar önlerinde bir engele çarptıkları zaman patlarlar ama bu bomba önce önündeki engeli deliyor, engeli geçtikten sonra patlıyor. Kalın bir zırhı var ve patlamayı gerçekleştiren tetik sistemi çarpma ile harekete geçen bir zamanlama mekanizmasına bağlı. Hdefe ateşlenen bomba sığınak koruma duvarını delip içine giriyor ve içerde patlıyor.
İkinci nesil Bunker Buster füzeleri ise daha modern. Başlık ya da yanal yüzeyde bir lazer algılayıcı ile hedefe tam isabet sağlıyor. Tipine göre çeşitli kalınlıktaki beton zırhları deliyor. Sığınağın içine girdiğini sensörleriyle algılayınca patlıyor.
Bunker Buster füzelerinin içindeki patlayıcı miktarı ise klasik bombalara nazaran çok daha az. Yaklaşık 300 kilo patlayıcıyı tetikleyen mekanizma sığınağın kendisini ve oksijen tepkimesini kullanarak yanıcı bir etkiye neden oluyor. Patlama etkisi ile sığınak duvarlarını da şarapnel etkisi ile ölümcül hale getiriyor. Patlayıcı oranındaki azlık ilk bakışta yanıltıcı bir etkiye neden olsa da sığınağın içinde bir Bunker Buster patlaması yaşamak istemezsiniz.
YENİ TİPLER DAHA ETKİLİ
Son nesil sığınak delici füzeler ise çok daha etkili. Uzmanlarının verdiği bilgiye göre bombanın muhafazası özel ve sertleştirilmiş çelikten olup bomba patlamadan önce 50-60 metre derinliğe nüfuz edebiliyor. 6-7 metre uzunluğu sahip bombada 2,5 ton kadar patlayıcı bulunuyor. Bomba GPS sistemi vasıtasıyla uydu güdümlü olarak hedeflere atılıyor. Sathı delip belli bir derinliğe nüfuz ettikten sonra patlıyor, bu patlamanın ortaya çıkardığı sarsıntı ve şok dalgaları ile hedefi imha edebiliyor ya da büyük tahribat yapabiliyor. Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip.