Rusya, masaya oturtmadıkları, Halep'te kuşattıkları muhaliflerle Esed rejiminin arasını bulmak istiyor. Çaldığı ilk kapı ise Türkiye...
EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Rusya'nın neredeyse resmi haber sitesi Sputnik Türkiye, Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Zamir Kabulov'un "Suriyelilerin çeşitli muhalif gruplarla nasıl ortak bir dil bulunacağına ilişkin fikirleri var. İlgilenen başka devletler de var. Irak ve Türkiye'nin gelecekte (Moskova, Şam ve Tahran arasında yapılan üçlü görüşmelere) katılması herhalde yararlı olacaktır" deidğini aktardı.
ARABULUCULUK MU?
Kabulov'un bu açıklamasından Türkiye'nin masada nasıl bir görevle yükümlü olacağını anlayan var mı?
"Muhaliflerle muhalifler" veya "Suriye halkı ile muhalifler" ya da "Esed rejimi ile muhalifler" ...
TRUMP FAKTÖRÜ
ABD'de Donald Trump'ın yeni başkan olması ile Suriye politikasında ciddi değişiklikler bekleniyor. Bir çok uzman Trump'ın Rusya'ya yakın bir politika izleyecğeini düşünüyor. Bu durumun AB'yi rahatsız ettiği de özellikle vurgulanıyor.
Türkiye'nin savunduğu güvenli bölgeye de sıcak bakan Trump'ın Türkiye ile de yakın bir Suriye politikası izleyeceği düşünülüyor.
(Pentagon engel olmazsa tabi...)
Esed rejiminin vurmaya devam ettiği, uygulamadığı ateşkesler ilan ettiği, Halep'te kuşatarak aç susuz bıraktığı muhaliflerle ortak bir nokta bulması mümkün olur mu? Bilinmez.
Ama anlaşılan Rusya, İran ve Şam bu konuda Türkiye'nin arabulucu olabileceğini düşünüyor...
MASA MESELESİ
Suriye'deki savaşın ABD ve Rusya arasındaki bir vekalet savaşı olduğunu artık sağır sultan biliyor. Konu üzerine yapılan analizler ve tartışmaların "literatürüne" girmiş bir ifade olan "masa" , çoğunlukla ABD ve Avrupa bloğunun Suriye ile ilgili karar aldıkları (gizli ya da değil) "toplantıları" ifade ediyor.
"Masa" çok sık olmasa da soğuk savaşın diğer tarafı Rusya ve doğu ittifakları (İran-Şam) ile yapılan toplantılar için de kullanılıyor.