Beyrut’taki Suriyeli mülteciler kendi sebzelerini yetiştirerek hem tasarruf ediyor, hem de deşarj oluyorlar.
Al Jazeera'den eylem.com.tr için tercüme edildi.
Çeviri: Süeda Kaya
Fatin Kazzi, güneşe doyan balkonunu eski kasalar ve yarısı kesilmiş 2 litrelik pet şişelerden yaptığı saksılarla doldurmuş. Başlayalı henüz bir ay olmasına rağmen çilekler, nane, fesleğen, biber ve kereviz filizlenmeye başlamış bile. Suriye'deki savaş nedeniyle 5 yıl önce Halep'i terk etmek zorunda kalan Kazzi'nin hayali, bir gün balkonunda yetiştirdiği bu sebzelerle kendi salatasını yapabilmek.
“Ben şehir kızıyım aslında. İlk kez bir şeyler yetiştiriyorum” diyor Kazzi gülerek. Suriye'de İngilizce öğretmenliği yapan Kazzi, Beyrut'ta iş bulamıyor. Eşi, ara ara marangozluk işlerine gidiyor fakat üç çocuklu aile, kirayı ödemek ve evi geçindirmekte güçlük çekiyor. Balkona çıktığında hem içinin ferahladığını hem de etrafın güzelleştiğini söylüyor Kazzi.
Ziraat mühendisi Nadim Radwa, Lübnan'daki mültecilere psikolojik destek sağlama amaçlı başlatılan teras bahçeciliği projesinden bahsetiyor. Projenin mühendisliğini üstlenen Rawda, “Kendi yetiştirdiğiniz tek bir çileğin tadını, pazardan aldığınız iki kilo çilekte bulamazsınız” diyor. Rawda, bir ünitelik duvar saksısı sayesinde her ailenin ayda oratalama 50 Dolar tasarruf edebileceğini iddia ediyor. Ayrıca, Lübnanlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gıda Mirası Vakfı'nın başkan vekilliğini yürüten Rawda, her terasta mercanköşk, nane, sarımsak, acı biber, domates ve kekik gibi tipik Levanten gıdalarının yetiştirilmesi gerektiğine inanıyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli mültecilerin bir milyondan fazlası gıda güvencesi altında. Yakın Doğu Vakfı, Beyrut Amerikan Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Fakültesi ve YMCA (Genç Hristiyan Erkekler Birliği) gibi birçok kuruluş mülteciler için gerekli teçhizat, tohum vb yardımı yapıyor, eğitimleriyle ilgilenior.
Proje kordinatörü, aynı zamanda Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde tarım yapan Mabelle Chedid, Lübnan'daki çoğu Suriyeli mültecinin toprakla uğraşmaya yabancı olmadığını söylüyor. Yaklaşık bir yıl önce başlatılan proje kapsamında mültecilere güneş enerjisiyle kurutma eğitimi verilecek, bu sayede bitkileri kurutarak diledikleri zaman tüketebilecekler.
Benzer bitki yetiştiriciliği projelerine destek veren insani yardım kuruluşlarından biri olan Intersos, Lübnan genelinde hizmet verdiği üç merkezde çocuklar ve yetişkinler için bitki yetiştiriciliği eğitimleri veriyor.